Pleje og vedligehold

Vi har alt til pleje af fliser og klinker

Kom ind i butikken og få råd og vejledning om brug af de rigtige plejemidler til dine fliser, klinker og natursten. Vi har produkterne, der holder dine fliser rene og velplejede.

Sådan vedligeholder du

Glaserede og uglaserede klinker og fliser

  • i dagligdagen kræver løst snavs blot tør-mopning. Snavs der sidder fast kan fjernes med klinke-vaskemidler.
  • når du skal fjerne kalk, anbefaler vi, du bruger vores afkalkningsmidler eller klinkerens. Her har FILA flere varianter at vælge imellem.
  • olie og fedt fjerner du med grundrens.

Natursten

Pleje af kalksten/marmor

Det er vigtigt, at natursten bliver behandlet rigtigt – særligt i den første tid efter montering.

For bordplader er det vigtigt at få mættet stenen for at beskytte den mod nedtrængning af forskellige former for fedt.

Efter almindelig rengøring af pladen, og når den er tør, kan du tilføre fx bivoks eller anden syrefri voks. Voksen påføres med en ufarvet klud. Behandlingen kan gentages, indtil pladen er mættet.

Kalksten/marmor kan tåle varme ting, men brandvarme el-gryder og pander direkte fra kogepladen kan trække fedtstoffet op af pladerne. Det viser sig som en plet, og i værste fald kan pladerne revne. Læg derfor en kniv, grydeske el.lign. under kanten af gryden/panden, så varmen kan bliver ledt væk.

Stenplader er gode bageborde. Da de altid er kolde, hænger dejen ikke i, og pladen får samtidig tilført naturligt fedtstof, hvilket den har godt af. Fedtpletter kan forsvinde med tiden.

Marmor er kalksten, og der må ikke anvendes sure rengøringsmidler i forbindelse med rengøring.

Gulve vasker du med vand, tilsat natursæbespåner eller kokossæbe.

Den daglige rengøring kræver blot, at gulvet fejes, støvsuges eller svabes med rent vand. Efter behov kan gulvet vaskes i et rengøringsmiddel, som er neutralt eller har en så svag alkalisk virkning som muligt. Det kan fx være FILA Cleaner. Ved denne fremgangsmåde opnår man, at farven bliver dybere.

Ønsker du en hurtigere mætning af overfladen, kan du bruge gennemprøvede plejemidler, hvoraf FILA har flere egnede til mat og sleben natursten.

Fliser vaskes som beskrevet under gulve. I brusenichen er det vanskeligt at undgå kalk, men en overfladebehandling med bivoks eller anden syrefri voks vil lette vedligeholdelsen. Et godt råd er at fjerne vanddråber med en gummiskraber med det samme.

OBS! Syre må ikke anvendes på kalksten/marmor.

Pleje af granit

Indendørs: Granit er et naturprodukt og ligesom træ et ”åbent” materiale. Derfor er det vigtigt at tilføre stenen fedtstof, fx vand, tilsat natursæbespåner, kokossæbe eller et FILA-produkt, der er afpasset stenens overflade. Bivoks eller anden syrefri voks er velegnet til mætning af overfladen på granitbordplader.

Til forskel fra kalksten/marmor tåler granit på grund af den geologiske sammensætning alle former for rengøringsmidler, men skal i øvrigt vedligeholdes som kalksten/marmor.

Udendørs: Granit kan højtrykrenses. Vær dog obs på ikke at spule fugerne op.

Snavs og lettere algeforekomster på granit fjernes ved at feje belægningen med groft strandsand.

Olie og fedt skal hurtigst muligt suges op med papir eller klud. Pletten dækkes herefter med fx kattegrus i et døgn. Hvis pletten er tør, skrubbes den med skurepulver, sulfo eller 5% natriumhydroxid eller motorrens.

Indtørret maling på granit kan skrubbes af med vand og skurepulver. Er det ikke tilstrækkeligt fjernes resten med max 10% saltstyre.

Rust på granit kan fjernes med 10% oxalsyre, som kan fås hos materialisten.

Tyggegummi kan skrabes af granit, når det er koldt – helt i frostvejr. Resten fjernes med rensebenzin.

Alger og mos fjernes med 10% salmiakopløsning eller et svampedræbende middel. Husk at skylle efter med rent vand.

 

Pleje af skifer

Anvendt som bordplader, gulvbelægning m.m. skal skifer behandles som øvrige naturstensmaterialer. Skifer skal have tilsat fedtstof i form af vand, tilsat natursæbespåner, kokossæbe eller FILA Stone Plus, for at give stenen farve. Det betyder, at stenen er lettere at vedligeholde.

Med tiden kan der aflejres kalksæbe i ujævnhederne i skiferen. Hvis det sker, skal fliserne bearbejdes med et fedtafrensende produkt. Skiferen skrubbes godt med en børste for at få kalk/snavs ud af ujævnhederne, og der vaskes efter med rent vand. Nu er skiferen imidlertid udtørret og skal igen behandles med vand, tilsat natursæbe, kokossæbe eller FILA Stone Plus.

Pleje af sandsten

Stenen anvendes mest som udvendig facadebeklædning og udsmykning. Da sandsten er et porøst materiale, anbefales det at vedligeholde den ved at skrubbe med børste og rent vand. Der skal i øvrigt ikke gøres yderligere ved sandsten, anvendt som udvendig beklædning eller udsmykning.

 

Vedligeholdelse af belægning udendørs

Af hensyn til belægningens holdbarhed, funktion og stabilitet er det vigtigt, at fugerne holdes tætte og fyldte.

Vær obs på at hvis du anvender suge-feje-maskiner på brolagte arealer kan det medføre risiko for, at fugematerialet gradvist bortsuges og belægningen bliver ustabilt lejet.

Hvor du anvender suge-feje-maskiner, når du rengør belægninger, bør efterfyldning/reparation af fugerne indgå som en proces i belægningens vedligeholdelse. Samtidig skal manglende og knækkede sten og fliser udskiftes, og belægningens fuger skal holdes fri for uønsket vegetation.

Få mere info om brug af natursten i dansk byggeri – Klik her: Natursten i dansk byggeri 

Vi har produkterne til den rigtige pleje af dine vægge og gulve. Kom ind og lad os rådgive dig om den bedste løsning.

© Flisecenter.dkPleje og vedligeholdelse af fliser og klinker

 

© Næstved Flisecenter.dk – Fliser til mange formål fx klinker og badeværelsesfliser – Pleje og vedligehold af fliser