Få få tips til valg af fliser og sten I Kig ind i Næstved Flisecenter

 

Tjek vores tips, så du kan finde den løsning, du ønsker.

Næstved Flisecenter danner rammen om en spændende verden af klinker, fliser og natursten.

Kom ind i vores butik og gå på opdagelse i vores showroom. Her kan du se og røre ved alle produkterne, og du vil opleve de utallige kombinationsmuligheder, der findes, så du opnår netop den løsning, du er på udkig efter.

Du får naturligvis råd og vejledning i butikken – men her er de første råd om, hvad du skal være særlig opmærksom på, når du vælger fliser og natursten:

Mønster eller ensartet?

Store rum fungerer bedre med mere urolige gulvoverflader end små rum.

I et rum med mange hjørner kan du skabe visuel ro med et ensfarvet gulv, mens du bedre kan kombinere mønstre i et firkantet rum.

Et ensfarvet gulv uden tydelige samlinger træder i baggrunden og lader til gengæld møbler og anden indretning få øget fokus.

Når du vurderer vareprøver af gulve, så vær obs på, at mønstre og nistrede flader virker mere flimrende, når du ser dem tæt på. De vil fremstå mere ensartede på en stor gulvflade.

Lyst eller mørkt?

Et mørkt gulv samler rummet og ser ikke lige så hurtigt snavset ud som et lyst gulv. Det kan fungere godt i rum med stort lysindfald. Det giver også en god kontrast til hvide vægge og lyse møbler.

Kombinér ikke et mørkt gulv med mørke møbler og mørkt træværk om vinduerne. Det bliver nemt for dystert.

Et gulv i en markant farve kan give en god effekt, fx i en lille mellemgang.

Lad gulvets linjer styre

Hvis du lægger klinker, så vær opmærksom på linjerne mellem klinkerne. Linjerne kan enten forlænge rummet visuelt eller få det til at virke bredere, afhængigt af hvordan du lægger dem.

Sørg generelt for at lægge fliser og klinker i rummets eller bygningens længde. Fuger mellem klinkerne kan også bruges æstetisk. De giver rummet karakter og kan understrege ganglinjerne.

Valg af størrelse

Store klinker giver mere ro, færre fuger i rummet og er lettere at vedligeholde. Men de kan give problemer med korrekt fald ved afløb, hvis der ikke er et ensidigt fald til afløb i gulvet.

Små klinker og mosaik giver liv og mulighed for at tilføje spændende deltaljer.

Gulv eller væg?

Brugen af fliser skal med i overvejelserne, når badeværelset skal laves. Hvis fliserne skal ligge på gulvet, er det oplagt at undersøge, hvor glatte fliserne er at gå på, især når de er våde.

Generelt er små fliser med mange fuger mere skridsikre end store fliser, men også flisernes overflade har betydning.

Har flisen en jævn og glaseret overflade, er den mere glat, når den bliver våd i forhold til en flise med en ru overflade. Til gengæld er de glaserede fliser lettere at holde rene end ru fliser, hvor kalken lettere kan sætte sig fast.

Vær obs på antallet af fliser

Når du køber fliser til badeværelset, skal du købe fliser til flere kvadratmeter, end du måske forventer. Der er en del spild langs kanterne, hvor fliserne skal skæres til for at passe. Desuden kan du risikere, at nogle af fliserne går i stykker, når de skal skæres til med fliseskæreren.

En tommelfingerregel er, at du skal købe ca. 10 procent flere fliser, end du har brug for. Spildet kan desuden blive større når man vælger store fliser.

Er der forskel på fliser og klinker?

Det bliver vi løbende spurgt om, og vi må erkende, at begge ord bruges i flæng.

Generelt kan man sige, at flise bruges både om vægfliser og gulvfliser, mens klinke primært bruges om gulvprodukter. En klinke er brændt hårdere end en vægflise.

En flise til væggen egner sig ikke nødvendigvis også på til gulvet, da flisens slidstyrke har betydning for, hvad den kan udsættes for, mens en gulvflise udmærket kan anvendes til væggen.

Få mere faglig info om fliser, klinker og natursten

© Næstved Flisecenter.dk – Fliser til mange formål fx  klinker og badeværelsesfliser – Tips til valg af fliser